[an error occurred while processing this directive]
Animecon III - Jyväskylä 10.-11.7.2004 » In English  
[an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive]


Animecon III

Animeconin sanastoa

Animeconiin ja anime- ja mangaharrastukseen liittyy paljon vierasperäisiä sanoja ja lyhenteitä. Tämän sanaston tarkoituksena on selventää näitä ummikoille tai valottaa niiden tarkoitusta Animeconin yhteydessä. Sanastoa kannattaa lukea lievällä huumorimielellä.

AMV Anime music video. Fanin tekemä musiikkivideo, jossa johonkin (usein länsimaiseen) musiikkikappaleeseen on yhdistetty pätkiä yhdestä tai useammasta animesarjasta.

Anime (Jap.) Japaninkielen sana, joka Nousevan auringon maassa tarkoittaa animaatiota yleensä, mutta länsimaissa nimenomaan japanilaista animaatiota.

Animeunioni Suomen animeseurojen yhteenliittymä ja yhteistyöfoorumi. Animecon III:n järjestäjä.

AU 1. Astronomisen yksikön lyhenne. AU on Maapallon keskietäisyys auringosta, eli noin 149 miljoonaa kilometriä. 2. Animeunionin lyhenne.

Bishojo Kirjaimellisesti kaunis tyttö. Termi kuvaa anime- tai mangasarjoja, jotka sisältävät, tai joissa tärkeässä osassa ovat kauniit tyttö- tai naishahmot. Vertaa myös bishonen.

Bishonen Kirjaimellisesti kaunis poika. Termi kuvaa (tyypillisesti shojotarinoissa) mieshahmoja, jotka on piiretty enemmin kauniiksi kuin komeaksi. Myös anime- tai mangasarja, jossa tällaiset hahmot ovat tärkeä osa tarinaa. Vertaa myös bishojo.

Cosplay Japanissa puljattu termi, joka tulee englannin kielen sanoista costume play. Termi, joka tarkoittaa joksikin, yleensä anime tai mangasarjan hahmoksi pukeutumista. Japanissa cosplay-termi käsittää myös scifi- ja kauhusarjat sekä muut vastaavat, mutta länsimaissa se tarkoittaa nimenomaan anime- tai mangahahmoksi pukeutumista. Myös japanilaisten pelien hahmot yleensä hyväksytään cosplay-hahmoiksi.

Cosplay Finland Suomen cosplay-harrastajien järjestö.

Dubattu Dubbed. Anime, joka on jälkiäänitetty jollekin muulle kielelle kuin japaniksi. Esimerkiksi televisiossa näytetty Sailor Moon on dubattu ruotsiksi. Katso myös subattu.

DVD Digital versatile disk. Myyntiin julkaistavan anime yleisin julkaisumuoto. Syrjäytti videonauhat vuosituhannen vaihteen tienoilla.

Ecchi katso H.

EGL Katso gosurori

Etchi Äänne, joka syntyy kun japanilainen yrittää ääntää H-kirjaimen. Kirjoitetaan myös ecchi. Katso H.

Gosurori (Jap.) Hyvin etäisesti cosplayta muistuttava Japanissa 1990-luvun lopulla visual kei -musiikkigenren rinnalle syntynyt muoti-ilmiö, joka yhdistelee koristeellista viktoriaanisen ajan lasten vaatetusta, synkkää goottityyliä ja punkmuotia.

H Katso hentai.

Hentai (Jap.) poikkeava, perverssi. Yleistermi eroottiselle materiaalille.

Hidoi (Jap.) 1. kauhea, kamala, vakava, liikaa vaadittu 2. Anime- ja mangayhteisö Hidoi ry, Tampereen seudulla toimiva animeyhdistys.

Japani (Jap. Nihon) Valtio Aasiassa Itä-Aasian rannikon edustalla Tyynessämeressä. Pääsaaret Hokkaido, Honshu, Shikoku ja Kyushu. Animen ja mangan alkulähde.

Kawaii (Jap.) Suloinen, söpö. Söpöys on yksi japanilaisen kulttuurin päähänpinttymistä: asioiden tulee olla pieniä ja suloisia.

Mahwa (Kor). Sarjakuva. Länsimaissa tarkoittaa nimenomaan korealaista sarjakuvaa. Korealainen sarjakuva on hyvin japanilaisen sarjakuvan kaltaista.

Manga (Jap.) Japaninkielinen sana, joka tarkoittaa sarjakuvaa. Länsimaissa nimenomaan japanilaista sarjakuvaa, joskin alkuperäismaassa käyttö on laajempi

Manwa katso mahwa.

MAY Manga ja anime yhdistys RY. Pääosin Helsingin alueella toimiva animeyhdistys.

Mecha (Jap.) tulee englannin sanasta mechanical. Japanissa yleistermi kaikelle mekaaniselle, mutta erityisesti jättiläismäisille roboteille. Länsimaissa tarkoittaan nimenomaan jättimäisiä humanoidirobotteja.

OAV Orginal animation video. Anime, joka on julkaistu suoraan videolevitykseen. Tyypillisesti (teknisesti) korkeampilaatuisia kuin TV-anime, mutta huonompilaatuisia kuin elokuvat. Synonyymi termille OVA.

Omake (Jap.) 1. Lisä, bonus.
2. Oulun manga- ja animekerho OMAKE ry. Oulussa toimiva animeyhdistys.

Otaku (Jap.) 1. Hyvin muodollinen ja kohtelias tapa sanoa "te".
2. Asialleen omistautunut fani. Japanissa tällä merkityksellä on negatiivinen sävy, mutta länsimaissa se on vakiintunut animefania tarkoittavaksi termiksi.

Otakut Teknillisen korkeakoulun (Otaniemi) animeyhdistys.

OVA Orginal video animation. Ks. OAV.

Sailor fuku Japanilainen tyttöjen kouluvaate, jonka kaulus saattaa muistuttaa klassisen merimiesuniformun kaulusta. Luultavasti yleisin animessa näkyvä vaatekappale.

Seinen (Jap.) ensisijaisesti nuorille miehille suunnattu anime tai manga.

Seifuku ks. Sailor fuku

Seiyuu (Jap.) animen ääninäyttelijä.

Shojo (Jap.) ensisijaisesti tytöille suunnattu anime tai manga

Shonen (Jap.) ensisijaisesti pojille suunnattu anime tai manga

Shojo-ai Animen ja mangan alalaji, joka keskittyy kuvaamaan homoseksuaalisia suhteita naisten välillä. Katso myös shonen-ai.

Shonen-ai Animen ja mangan alalaji, joka keskittyy kuvaamaan homoseksuaalisia suhteita miesten välillä. Pääasiallinen kohderyhmä ovat naiskatsojat/lukijat.Ilmeisestikin huomattavasti suositumpi kuin shojo-ai.

Subattu Subtitled. Anime, jossa on alkuperäinen japaninkielinen ääniraita ja tekstitys. Katso myös dubattu.

TAS Turun animeseura, Turun yliopiston animeyhdistys.

Tsukiai (Jap.) 1. ystävyyssuhde 2. Jyväskylän animeseura Tsukiai

Visual Kei 90-luvulla syntynyt glam-rockista ja siihen kuuluvista komeista asuista, meikatuista esiintyjistä, sekä painovoimaa uhmaavista hiustyyleistä tunnistettava teatraalinen ja vahvasti visuaalinen musiikkityyli

Yama (Jap.) 1. Vuori. 2. Yliopiston anime ja manga, Helsingin yliopiston animeyhdistys.
Ranma ½
Egmont Kustannus

Jyväskylän Kesä

Säätöyhteisö B2 Ry

[an error occurred while processing this directive]

Sivua viimeksi muokattu: 11.06.2004 11:16  

Copyright © Animecon III järjestelytoimikunta 2004.
All trademarks are property of their registered owners.