[an error occurred while processing this directive]
Animecon III - Jyväskylä 10.-11.7.2004 » In English  
[an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive]


Animecon III

Jussi Nikander

Mitä on anime ja manga

Anime on japaninkielinen sana, joka tarkoittaa animaatiota. Se on peräisin joko englannin sanasta "animation" tai ranskan sanasta "animé". Manga puolestaan tarkoittaa japaniksi sarjakuvaa. Suoraan käännettynä manga on turha kuva. Japanissa anime kattaa kaiken animaation ja manga kaiken sarjakuvan riippumatta sen alkuperämaasta, mutta länsimaissa anime on vakiintunut tarkoittamaan nimenomaan japanilaista animaatiota ja manga japanilaista sarjakuvaa.

Animaation ja sarjakuvan asema Japanissa on hyvin erilainen kuin Euroopassa tai Amerikassa. Länsimaissa animaatioon kuuluu lähinnä koko perheen piirroselokuvia, lasten aamupiirrettyjä ja muutama Simpsoneiden kaltainen sitcom. Vain pieni osa ihmisistä lukee sarjakuvia ja niiden osuus kaikista painotuotteista on erittäin pieni.

Japanissa sen sijaan kaikki aina pikkulapsista vanhuksiin lukevat sarjakuvia, ja animaation aihealue kattaa melkein kaiken lastenohjelmista trillereihin ja urheilusarjoista kauhuun. Tuotetun materiaalin suunnaton kirjo ja kohdeyleisön laajuus on johtanut siihen, että japanilainen animaatio ja sarjakuva on paljon monimuotoisempaa kuin länsimainen.

Jonkinlaisen kuvan tuotantomääristä antaa se, että Japanissa aloitettiin viime vuonna yli sata animesarjaa. Lisäksi noin kolmannes Japanissa julkaistusta kirjoista ja lehdistä on mangaa. Esimerkiksi suositusta, kerran viikossa ilmestyvästä Shonen Jump -lehdestä on parhaimmillaan otettu noin kuuden miljoonan kappaleen painoksia. Japanin talousvaikeudet ovat tosin iskeneet Shonen Jumpiinkin ja nykyiset viikkopainokset ovat "vain" noin kolme ja puoli miljoonaa kappaletta. Vertailun vuoksi voisi mainita, että uusinta Viivi ja Wagner -albumia painettiin 40 000 kappaletta.

Länsimaihin anime on kulkeutunut vähitellen. Vaikka animesarjoja on nähty televisiossa Japanin ulkopuolella aina 60-luvulta lähtien, animesta kiinnostuttiin länsimaissa voimakkaasti vasta 80- ja 90-lukujen taitteessa. Niin Keski-Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin anime on päässyt televisioon, ja myyntivideoina ja -DVD:inä julkaistujen nimikkeiden määrä lasketaan useissa sadoissa.

Eurooppalaisissa maissa, joissa on ollut jo pitkään vahva sarjakuvakulttuuri, manga valtaa vuosi vuodelta alaa eurojulkaisuilta. Nykyään esimerkiksi Ranskassa noin kolmasosa sarjakuvajulkaisuista on mangaa. Yhdysvalloissa mangan suosio suorastaan räjähti viime vuonna, ja manga käytännössä syrjäytti amerikkalaisen sarjakuvan myyntitilastojen kärkipäästä.

On kuitenkin vaikeaa löytää selkeää syytä, miksi anime ja manga ovat lyhyessä ajassa nousseet suosituiksi ja perusteluja löytyy varmasti yhtä monta kuin fanejakin. Joka tapauksessa jokin erottaa japanilaisen animaation ja sarjakuvan selvästi länsimaisesta. Ainakin se on erilaista, monipuolista ja tarjoaa jokaiselle jotakin.

Suomessa anime- ja mangabuumi on melko uusi ilmiö. Vasta viimeisen parin vuoden aikana animea on päässyt televisioon asti, ja tällä hetkellä kolme mangasarjaa ilmestyy säännöllisesti. Näyttää kuitenkin siltä, että anime ja manga ovat löytäneet kuluttajansa myös meillä.



Ranma ½
Egmont Kustannus

Jyväskylän Kesä

Säätöyhteisö B2 Ry

[an error occurred while processing this directive]

Sivua viimeksi muokattu: 11.06.2004 00:01  

Copyright © Animecon III järjestelytoimikunta 2004.
All trademarks are property of their registered owners.