Animecon'04

AMV-kilpailut Animeconissa

Yleistä

Heinäkuussa 2004 Jyväskylässä pidettävän Animeconin yhteydessä järjestetään Suomen historian ensimmäinen suuri animemusiikkivideokilpailu. Videot heijastetaan kankaalle PC-tietokoneeseen liitetyn projektorin kautta ja voittajat valitaan yleisöäänestyksellä. Kilpailu on avoinna vain Suomessa asuville osanottajille.

Digitaaliseen videoon liittyy paljon tekniikkaa ja sudenkuoppia. Näiden sääntöjen tarkoituksena on varmistaa tasavertainen kohtelu kaikille osallistujille. Lue ne tarkkaan ja noudata niitä, muuten videotasi ei ehkä näytetä tarkoitetulla tavalla tai se voidaan hylätä kokonaan. Jos olet aloittelija, hyvää perustietoa ja apua editointiin saa esimerkiksi AnimeMusicVideos.Orgin oppaasta.

Sisältö

Kuten nimikin jo sanoo, animemusiikkivideoiden tulee sisältää animea ja musiikkia. Videon sisällöstä vähintään 75% on oltava animea. Videoiden pituuden on oltava 30 sekunnin ja 5 minuutin välillä.

Videon aikana ei myöskään saa näkyä vilahdukseltakaan tekstityksiä (itse lisäämäsi tekstit ovat tietysti asia erikseen). Kiellettyjen ainesosien listalla on myös muiden kuin japaninkielisten kaupallisten julkaisujen dubattu audio. Toisten tekemiä musiikkivideoita tai niiden osia ei myöskään saa käyttää. Toivottavaa olisi myös, ettet liittäisi videoosi minkäänlaisia alku- tai lopputekstejä.

Yleisön joukossa on nuortakin väkeä, joten älä näytä videossasi sellaista, mikä saattaisi loukata joitakin katsojia (seksi, raaka väkivalta). Tällaista emme voi esittää, koska siitä kärsisi koko Animecon. Myös musiikin tulee pysyä sanoituksiltaan hyvän maun rajoissa. Pidätämme oikeuden jättää mikä tahansa video näyttämättä, jos sitä ei katsota soveliaaksi. Käytännössä voit pitää rajana ainakin kaikkea K-18/NC-17 -luokiteltua materiaalia

Kategoriat ja videoiden määrä

Kilpailu on jaettu kolmeen kategoriaan.

TOIMINTA
Nämä videot ovat yleensä nopeatempoisia, paljon editoituja ja vauhdikkaan musiikin säestämiä.

DRAAMA
Nämä videot vetoavat katsojien tunteisiin yleensä kertomalla koskettavan tarinan. Ne voivat sisältää romantiikkaa ja tragiikkaa tai keskittyä esimerkiksi jonkin hahmon luonteen esilletuomiseen.

KOMEDIA
Näiden videoiden tarkoituksena on yksinkertaisesti saada katsojat nauramaan.

Yhteen kategoriaan voit osallistua vain yhdellä videolla, koko kilpailuun siis yhteensä kolmella videolla. Sama pätee myös yhteistyönä tehtyihin videoihin, eli jos osallistut tiimin osana johonkin kategoriaan, voit osallistua yksin enää kahteen. Kilpailun järjestäjät tekevät lopullisen ratkaisun siitä, mihin kategoriaan kukin video sijoitetaan, mutta pyrimme luonnollisesti kunnioittamaan esittämääsi toivetta.

Jos osallistujia saadaan paljon, videoita saatetaan joutua karsimaan, koska näytökseen käytettävissä oleva aika on rajallinen. Muista siis merkitä ilmoittautumislomakkeeseen, kuinka mones kukin video on tärkeysjärjestyksessäsi. Mahdollinen karsinta aloitetaan saman tekijän lähettämistä videoista, eli jokaiselta pyritään näyttämään vähintään yksi. Jos tämänkin jälkeen töitä on liikaa, ensimmäisenä videonsa lähettäneet asetetaan etusijalle.

Tekniset vaatimukset

Koska videot toistetaan tietokoneella, meille kelpaavat periaatteessa kaikki yleiset digitaaliset tiedostomuodot. Koko-laatusuhteen ja yhteensopivuuden kannalta suositeltavimpia ovat kuitenkin MPEG-2 ja DivX/XviD. Resoluution on oltava vähintään 352x240 ja korkeintaan 720x576 kuvapistettä.

Mikäli suinkin mahdollista, älä liitä videoosi alku- ja lopputekstejä tai vastaavia. Teemme ilmoittautumislomakkeiden pohjalta jokaiselle videolle ruudun, jota näytetään hetki ennen videon toistamista. Siitä käyvät ilmi yleisön äänestämistä varten tarvitsemat tiedot.

Muista, että alkuperäistä DVD:tä käyttämällä saavutat parhaan mahdollisen laadun. Suurella kankaalla pienetkin laatuongelmat voivat näyttää todella pahoilta ja vaikuttaa videosi saamaan vastaanottoon. Myös ääneen kannattaa panostaa, MP3 8 kbps -laadulla ei luultavasti ole omiaan suurten tunteiden tai valtaisien naurunremakoiden synnyttämiseen. Huolehdi siitä, että laatu on kohdallaan ennen työsi lähettämistä.

Videoiden lähettäminen

Suositeltavin tapa toimittaa työnsä kilpailun järjestäjille on FTP. Lähetä sähköpostia osoitteeseen ja lähetämme sinulle palvelimelle kirjautumiseen tarvittavat tunnukset. Muista siirtää meille varsinaisen videon lisäksi myös huolellisesti täytetty ilmoittautumislomake tekstitiedostona. Molempien tiedostojen tulee olla samannimiset (tiedostopäätettä lukuun ottamatta).

Jos käytössäsi ei ole riittävän hyvää Internet-yhteyttä, voit lähettää työsi myös CD- tai DVD-levyllä. älä authoroi levyä (siis ei esim. SVCD), vaan polta tiedostot normaalina datana. Muista tässäkin tapauksessa liittää videoiden yhteyteen ilmoittautumislomake tekstitiedostona tai tulostettuna ja täytettynä. Kirjoita tussilla levyn päälle koko nimesi ja videon nimi. Levyn voit lähettää seuraavaan osoitteeseen:

ANIMECON 2004 / AMV-KILPAILU
c/o Ville Virta
Lahdenkatu 41 B 47
15140 Lahti

Kaikkien videoiden on oltava käsissämme viimeistään 1.6.2004. Tämän jälkeen saapuneita ei hyväksytä. Lähetettyjä videoita ei palauteta.

Tekijän henkilö- ja yhteystietoja käytetään vain kilpailun edellyttämään yhteydenpitoon. Niitä ei luovuteta edelleen kolmansille osapuolille ja mitään yhteystietoja ei säilytetä yli kilpailujärjestelyjen vaatiman ajan.